Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Τι έγινε στο #TEDxAthensSalon?

Αναδημοσιεύουμε από το Blog του Γιώργου Γάτου, ώστε να πάρετε μια γεύση απ'το τι έγινε στο TEDxAthensSalon που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη!

Πολλά και ωραία!!!

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εχθές (σημείωση: η εκδήλωση έγινε την Πέμπτη 21 Ιουνίου) ήταν αρκετά ποιοτική και ενδιαφέρουσα.  Από οργανωτική άποψη όλα κύλησαν ομαλά, η επιλογή του χώρου θεωρώ πως ήταν ορθή, το catering λιτό αλλά γευστικό (δεν πάμε να φάμε σε τέτοιες εκδηλώσεις) ενώ στο τέλος υπήρχε χορηγία από εταιρεία ουίσκι (να πιούμε όμως πάμε :D).


Η ροή του προγράμματος σχεδόν αψεγάδιαστη (σε κάποια σημεία που ξέφυγε ο χρόνος για καλό ήταν), υπήρξαν κάποια τεχνικά ψηλό-θεματάκια με μικρόφωνα/ήχο/παρουσιάσεις τα οποία όμως δεν αποτέλεσαν σοβαρό πρόβλημα. Η αίσθησή μου είναι πως η εκδήλωση συνδύασε όλα τα στοιχεία ενός TEDx σε ένα πιο χαλαρό και ανεπίσημο κλίμα αντίστοιχου των Open Coffee. Η συγκεκριμένη θεματική, σε συνδυασμό με το ευχάριστο κλίμα και τον αρκετά λιγότερο απ’ ότι στο κανονικό TEDxAthens κόσμο, ευνόησε την ουσιαστική δικτύωση. Νεότεροι και παλαιότεροι κάτοικοι του γαλατικού χωριού (Α.Κ.Α. οικοσύστημα ή κοινότητα) βλέπω πως έχουν προχωρήσει αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια. Τα project που κάποτε συζητούσαν ως ιδέες έχουν πραγματοποιηθεί, ορισμένα έχουν αρχίσει να είναι βιώσιμα, άλλα προχωρούν σε νέους γύρους χρηματοδότησης ενώ ακούστηκαν και μερικά νέα project τα οποία πιστεύω θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε τη νέα σεζόν στις συναντήσεις του Open Coffee.

Εκεί που έκανε την πραγματική διαφορά κατά τη γνώμη μου η χθεσινή συνάντηση από τις περισσότερες “ημερίδες/συμπόσια/συνέδρια καινοτομίας και επιχειρηματικότητας”, ήταν στην επιλογή των ομιλητών. Συνδύασε πολύ ενδιαφέροντες Έλληνες επιχειρηματίες με πολύ γνωστές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής StartUp σκηνής οι οποίοι μέσα από τη δική τους οπτική, μετέφεραν εμπειρίες από το παρελθόν, απάντησαν ερωτήσεις από το παρόν και κάνανε τις προβλέψεις τους για το μέλλον, δίνοντας σε πολλά σημεία πρακτικές συμβουλές (εδώ μπορείς να δεις τα προφίλ τους ενώ σύντομα θα αναρτηθούν και οι ομιλίες τους).

Το καλύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν το StartUp Competition. Μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία επιλέχθηκαν 6 startups να παρουσιάσουν το εγχείρημα τους σε 5 λεπτά. Από αυτά τελικά το ένα δεν παρουσίασε καθώς όπως ανακοινώθηκε έχουν μπει σε “sillent mode” λόγω συζητήσεων με επενδυτές. Τα πέντε που εν τέλει διαγωνίστηκαν ήταν:

cookisto: ένα marketplace που φέρνει κοντά κόσμο που μαγειρεύει και κόσμο που θέλει να φάει σπιτικό φαγητό. Ήταν η παρουσίαση που έλαβε τις περισσότερες ερωτήσεις, ίσως γιατί οι περισσότεροι μπόρεσαν να δουν τον εαυτό τους ως χρήστες. Από τις απαντήσεις που έδωσαν δεν κατάφεραν να πείσουν και νομίζω πως χρειάζονται 2-3 καλές αλλαγές στην αρχική τους προσέγγιση για να πετύχουν. Είχαν μία πολύ ωραία παρουσίαση και φαίνονται μερακλήδες. Πλέον τα γιουβαρλάκια της γιαγιάς, η πίτα της θείας ή τα γεμιστά της μαμάς αποκτούν αξία!! Κατέλαβαν την τρίτη θέση.

incediblue: ό,τι και να πω γι αυτό το εκπληκτικό εγχείρημα που φέρνει κοντά ιδιοκτήτες/διαχειριστές σκαφών, πλήρωμα και τουρίστες είναι λίγο και καθόλου αντικειμενικό, καθώς συμμετέχω σε αυτό. Το ότι κερδίσαμε την πρώτη θέση πιστοποιεί πως ως παρουσίαση ήταν καλή αλλά και πως ως εγχείρημα έχει δυναμική.

mist.io: η εφαρμογή που επιτρέπει τη διαχείριση και έλεγχο virtual machines στο cloud. Είχε καλοδουλεμένες διαφάνειες αλλά σε κάποια σημεία την έχασα την παρουσίαση. Δεν μπόρεσα να καταλάβω αν αυτά που παρουσίασαν ως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τους ήταν όντως, σε μία αγορά με τρομακτικό ανταγωνισμό, αλλά και πολλές προοπτικές.

netrobe: η παρουσίαση που κέρδισε σίγουρα το γυναικείο κοινό (που δεν ήταν μικρό). Επιχειρεί να φέρει την κοινωνική εμπειρία του shopping  στο e-shopping μέσω ενός mobile app. Καλή παρουσίαση, με demo video του προϊόντος η οποία έχασε λίγο από το άγχος του CTO ο οποίος χρειάστηκε να παρουσιάσει αντί της CEO καθώς αυτή απουσίαζε για δουλειά.

noowit: Μία εφαρμογή που αλλάζει ότι ξέραμε για το πως διαβάζουμε άρθρα και posts που μας ενδιαφέρουν στο διαδίκτυο ή σε κινητές συσκευές. Ο αλγόριθμος που τρέχει από πίσω είναι βασισμένος σε πολυετή έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το user interface που έχουν δημιουργήσει είναι πολύ καλοσχεδιασμένο. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα project που έχω δει τον τελευταίο χρόνο το οποίο αδικήθηκε λίγο στην παρουσίαση καθώς δεν έπαιξε το live demo. Κατάφερε και πήρε τη δεύτερη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο πρώτες ομάδες έχουν έδρα το Βόλο.

Ένα μεγάλο μπράβο στην ομάδα του TEDxAthens και κυρίως στο Δημήτρη Καλαβρό για τη διοργάνωση. Και του χρόνου ακόμα περισσότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου