Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Η απίθανη ιστορία του Évariste Galois

Το να ξεκινάς ένα start-up σε νεανική ηλικία έχει τα καλά του και τα κακά του. Ο νεανικός αυθορμητισμός μπορεί να είναι κακός σύμβουλος και η έλλειψη εμπειρίας μπορεί να αποβεί μοιραία.

Στις 30 Μαΐου του 1832 ο 20χρονος Γάλλος μαθηματικός Évariste Galois, θα άφηνε την τελευταία του πνοή σε μονομαχία «τιμής», υπερασπιζόμενος τα πολιτικά του πιστεύω. Το προηγούμενο βράδυ προφανώς διαισθανόμενος τον επικείμενο θάνατό του, κατέγραψε σε χαρτί μια σειρά από θεμελιώδεις αρχές μαθηματικών και τις απέστειλε στο φίλο του Auguste Chevalier. Οι θεωρίες αυτές υπήρξαν τόσο καινοτόμες, που ο γνωστός μαθηματικός Hermann Weyl, είχε πει χαρακτηριστικά:


«Αυτή η επιστολή, αν κριθεί από την καινοτομία και το βάθος των ιδεών που περιέχει, είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι λογοτεχνίας σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας!»

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αναλογιστεί πόσα περισσότερα πράγματα θα μπορούσε να είχε προσφέρει στην ανθρωπότητα ο Évariste Galois αν δεν είχε δεχτεί εκείνη τη μονομαχία κι έβαζε νερό στο κρασί του. Το βέβαιο είναι ότι καμιά φορά το θυμικό είναι κακός σύμβουλος κι αν και η ισχυρή θέληση και η αγωνιστικότητα είναι αρετές για ένα νέο άνθρωπο, θα πρέπει να συνδυάζονται με σύνεση, λογική και να υπηρετούν έναν ανώτερο σκοπό.  Όπως είχε γράψει στο θρυλικό «Ηγεμόνα» ο Niccolo Machiavelli (σε ελεύθερη μετάφραση) «ανάλογα με την περίσταση πρέπει να είσαι αλεπού για να ανακαλύψεις τις παγίδες, αλλά και λιοντάρι για να φοβερίσεις τους λύκους.»

Η ισορροπία είναι το χαρακτηριστικό που στο τέλος οδηγεί στην επιτυχία και η σωστή στρατηγική και τακτική οδηγούν τις περισσότερες φορές σε θαυμαστά αποτελέσματα. Το σημαντικό είναι για κάθε φορά που θα ρισκάρεις να πέσεις, να υπάρχει προοπτική να ξανασηκωθείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου