Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Αφήστε μας να δουλέψουμε, ΡΕ!


Κράτος εναντίον επιχειρηματικότητας μέρος 1ο

Το να μην έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου, να είσαι κρατικοδίαιτος ή να μην έχεις κατορθώσει ποτέ να πάρεις 5 δραχμές και να τις κάνεις 10, σε καθιστά απέναντί μου ανίκανο να διαχειριστείς θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις πώς δουλεύει το όλο σύστημα.

Τόσο καιρό σε ακούμε να μιλάς, να φλυαρείς, να πλατειάζεις, να υπόσχεσαι, να διαχειρίζεσαι. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να σκάσεις, να ακούσεις και να κάνεις στην άκρη.

Πριν από αρκετό χρονικό διάστημα, βγήκε από τα ΕΛΤΑ μια εξαιρετική υπηρεσία σύμφωνα με την οποία μια επιχείρηση που στέλνει αποστολές στο εξωτερικό (ισχύει και για ιδιώτες), θα μπορούσε να αγοράζει προπληρωμένους ταχυδρομικούς φακέλους έναντι ενός ευρώ περίπου το κομμάτι με τους οποίους θα μπορούσε να αποστέλλει εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο, αρκεί το μέγεθος του αντικειμένου (ή των αντικειμένων) να χωράει στο φάκελο.  Αυτό ήταν κάτι το φανταστικό για επιχειρήσεις σαν και τη δική μου (δισκογραφική εταιρεία), καθώς κάθε μήνα στέλνουμε πολλαπλές αποστολές σε όλο τον κόσμο (κυρίως μουσικά CD), με το κόστος κάθε αποστολής να υπερβαίνει τα 3 ευρώ. Τα έξοδα αυτά μέχρι πρότινος τα επιβαρυνόταν ο πελάτης, με αποτέλεσμα να είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί σε σχέση με αντίστοιχα mail order του εξωτερικού ή το περίφημο PLAY.com, το οποίο έχοντας έδρα ένα  φορολογικό παράδεισο, αποστέλλει όλες του τις αποστολές με δωρεάν ταχυδρομικά!

Είδαμε λοιπόν μια τεράστια ευκαιρία σε αυτό το μέτρο και στήσαμε από το μηδέν μία νέα τιμολογιακή πολιτική, σύμφωνα με την οποία θα απορροφούσαμε το μικρό πλέον κόστος του ενός ευρώ ανά φάκελο και θα προσφέραμε στους πελάτες μας ΔΩΡΕΑΝ ταχυδρομικά για όλο τον κόσμο! Αναδιαμορφώσαμε λοιπόν, την ιστοσελίδα μας με τα νέα δεδομένα, στείλαμε ενημερωτικά newsletter και αγοράσαμε χονδρική από τα ΕΛΤΑ εκατοντάδες προπληρωμένους φακέλους, καθώς αγοράζοντας πάνω από ένα συγκεκριμένο νούμερο αποκτάς μία επιπλέον μικρή έκπτωση.  Επίσης, τρέξαμε google και facebook ads για να διαφημίσουμε τη νέα μας αυτή στρατηγική.

Τους πρώτους 3 μήνες εφαρμογής των Δωρεάν Μεταφορικών τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Οι παραγγελίες μας αυξήθηκαν κατακόρυφα, το πελατολόγιό μας ενισχύθηκε σημαντικά κι αρχίσαμε πλέον να προβαίνουμε και σε έξτρα προσφορές κι εκπτώσεις. Σε μία περίοδο κρίσης, με την αισιοδοξία στα τάρταρα για τον περισσότερο κόσμο, καταφέρναμε να φέρνουμε χρήματα στη χώρα μας και να αποδίδουμε και το αντίστοιχο ΦΠΑ. Το σενάριο αυτό όμως ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό και μια μέρα μας τηλεφώνησαν από τα κεντρικά των ΕΛΤΑ λέγοντάς μας, πως θα πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε πάνω από 3 CD μουσικής ανά φάκελο, καθώς αυτό δεν επιτρεπόταν και θα έπρεπε να τηρούμε κάποιους ογκομετρικούς κανόνες.

Δε διαμαρτυρηθήκαμε ιδιαίτερα (αν και δεν μας είχαν ενημερώσει καθόλου σε διάρκεια τριών και πλέον μηνών) και είπαμε, εντάξει, δε βαριέσαι… θα προσέχουμε από εδώ και πέρα κι αν ένας πελάτης παραγγείλει 4 CD θα του στείλουμε 2 ξεχωριστές αποστολές (με ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ), όπου κάθε μία θα περιέχει 2 CD. Και μόνο από αυτό το split up θα είχαμε μια μικρή χασούρα αλλά το παραβλέψαμε.

Δεν περνάει ούτε ένας μήνας όμως και μας ξαναπαίρνουν τηλέφωνο από τα κεντρικά….
- «Κύριοι, παρατηρούμε ότι στέλνετε και συστημένους προπληρωμένους φακέλους. Αυτό δεν επιτρέπεται! Ο συστημένος φάκελος είναι ξεχωριστός τύπος αποστολής, οπότε υπάγεται στην προβλεπόμενη τιμολογιακή πολιτική των ΕΛΤΑ» (δηλαδή 5+ ευρώ για να στείλεις συστημένο ένα CD στην Αγγλία ας πούμε)
- «Ωραία, γιατί όμως τόσο καιρό παίρνατε τους φακέλους, τους σφραγίζατε και τους στέλνατε και μας παίρνατε και το έξτρα αντίτιμο για συστημένο? Τότε δεν ήταν παράτυπο?»
- «Κύριοι, προφανώς δεν γνώριζαν οι υπάλληλοι του ταχυδρομείου – τώρα ενημερώθηκαν»

Για να μη σας τα πολυλογώ, επικοινωνούμε με όλο μας το πελατολόγιο και τους ενημερώνουμε ότι πλέον όποιος επιθυμεί να λαμβάνει συστημένη την αποστολή του, θα πρέπει να καταβάλλει ένα μικρό επιπλέον αντίτιμο το οποίο όμως θα είναι flat fee, δηλαδή δε θα επηρεάζεται από το μέγεθος της αποστολής.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι η συστημένη υπηρεσία των ΕΛΤΑ είναι από τις λίγες στον κόσμο που δεν μπορεί να γίνει tracked & traced online! Ένα απλό σύστημα δηλαδή που διαθέτουν ακόμα και ταχυδρομεία "τριτοκοσμικών" χωρών στη χώρα μας υπολειτουργεί!  Απλά προσπαθήστε να κάνετε track & trace μια αποστολή σας μέσω της σελίδας των ΕΛΤΑ και γελάστε με την ψυχή σας. Το σύστημα απλά σας ενημερώνει ότι η αποστολή σας έχει παραληφθεί από τα ΕΛΤΑ!

Το προσπερνάμε κι αυτό και συνεχίζουμε ακάθεκτοι την προώθηση των προϊόντων μας μέχρι που μετά από λίγο καιρό αρχίζουμε να έχουμε μαζικές επιστροφές των αποστολών μας. Αυτή τη φορά παίρνουμε εμείς τηλέφωνο στα κεντρικά των ΕΛΤΑ. Μας εξηγούν πώς δεν επιτρέπεται να έχουμε κολλητικές ταινίες πάνω στους φακέλους καθώς αποκρύπτουν το περιεχόμενο του φακέλου κι αυξάνουν και τον όγκο του (!). Τους απαντάμε ότι βάζουμε αποκλειστικά διάφανες ταινίες, οπότε δεν αλλοιώνεται το εξωτερικό του φακέλου κι αυτό το κάνουμε και για έξτρα θωράκιση των φακέλων καθώς σε συνθήκες υγρασίας ή κακής μεταφοράς οι φάκελοι ενδέχεται να σχιστούν. Η απάντησή τους ήταν ξερή:
«Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται οπότε αν ξαναδούμε κολλητική ταινία πάνω σε φάκελο, η αποστολή δε θα αποστέλλεται.»

Πλέον αυτό είχε ως συνέπεια για εμάς, να μην μπορούμε να βάζουμε σε ένα φάκελο πάνω από 2 CD καθώς πρακτικά χωρίς την ύπαρξη ταινίας θα ήταν εξαιρετικά εύκολο να σχιστεί ειδικά σε πιο απομακρυσμένες χώρες. Οι αλλεπάλληλες αυτές οχλήσεις από τα ΕΛΤΑ είχαν ως συνέπεια να σμπαραλιαστεί το προσοδοφόρο αρχικό πλάνο μας και να μας αναγκάσει να συνεχίσουμε να έχουμε δωρεάν μεταφορικά για τους πελάτες μας απορροφώντας όλα τα αυξημένα πλέον μεταφορικά έξοδα, αρχίζοντας να «μπαίνουμε μέσα», καθώς πλέον είχαμε εκτεθεί και δεν μας έπαιρνε να επανέρθουμε στην προηγούμενη τιμολογιακή μας πολιτική, αφού αρκετός κόσμος που αγόραζε από εμάς το έκανε αποκλειστικά και μόνο λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και των μηδενικών εξόδων μεταφοράς.
Το συμπέρασμα. Τιμωρηθήκαμε επειδή αρχίσαμε να τα πάμε καλά! Ένα γεγονός που θα επιβραβευόταν από μια ιδιωτική εταιρεία δίνοντάς μας επιπλέον εκπτώσεις σε φακέλους κι έξτρα διευκολύνσεις, στα ΕΛΤΑ του δημοσίου αντιμετωπίστηκε ως ενοχλητική εξέλιξη. Πάλι καλά που δεν μας μηνύσανε επειδή τους κουράζαμε με τις αποστολές μας!

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που το κράτος εκτός από άτυπος συνέταιρος στην επιχείρησή σου θέλει και το κακό σου! Είναι ο νούμερο ένα εχθρός σου. Δεν υπάρχει σταθερότητα σε τίποτα και ως γνωστόν η έλλειψη σταθερότητας και το φορολογικό καθεστώς που αλλάζει κάθε μήνα καθιστά τη χώρα μας το λιγότερο επιθυμητό μέρος για να κάνει κάποιος μια επένδυση ή να προσπαθήσει να αναπτύξει με νόμιμο τρόπο την επιχείρησή του. Σκεφτείτε επίσης ότι υπάρχουν κόμματα στις μέρες μας που εξαγγέλλουν εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο και φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων μέχρι και 75% (!). Δηλαδή με λίγα λόγια αν καταφέρεις σπάζοντας το κεφάλι σου καθημερινά να έχεις μια υγιή επιχείρηση, να δημιουργείς θέσεις εργασίας και να έχεις και τις ανάλογες απολαβές κάποιοι σχηματισμοί θέλουν να σε τιμωρήσουν παίρνοντάς σου και τα ¾ των κερδών σου. Τραγικές καταστάσεις που όμως δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν. Κι επειδή τα κόμματα τα βολεύει να χωρίζουν τον κόσμο σε μνημόνιο και αντιμνημόνιο για λόγους λαϊκισμού, εμείς βάζουμε στο τραπέζι το μόνο πραγματικό δίλημμα. Ανάπτυξη ή χάος (εντός ή εκτός μνημονίου)! Ή όπως είπε κάποιος: «Αφήστε μας να δουλέψουμε, ΡΕ!»

32 σχόλια:

 1. Με τις πάντες σου λέω εύγε Μάνο ΚΟυτάκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με τις πάντες σου λέω εύγε Μάνο Κουφάκη (ρημάδα πρεσβυωπία!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λυπηρό και κλασικό εκ μέρους των ΕΛ.ΤΑ. Πάντα τα ίδια κάνανε...
  Εμείς στέλναμε μηνιαίο περιοδικό στους συνδρομητές μας. Ότι και όπως τους βόλευε...ασυδοσία και προχειρότητα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είμαι συχνός πελάτης των ΕΛΤΑ κ προσωπικά πιστεύω πως το συγκεκριμένο κείμενο είναι η χειρότερη λάσπη που έχει ειπωθεί στα χρονικά του Ελληνικού Blogging, προς έναν από τους πιο υγιής δημόσιους οργανισμούς του κράτους μας. Στα απλά γράμματα δεν διατίθεται tracking, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε καμία χώρα του εξωτερικού. Το τεράστιο σε όγκο κείμενο αποδεικνύει περίτρανα, το πόσο "ερασιτεχνικά σχεδιασμένο" ήταν το business model της εταιρίας, μίας και δεν είχε διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα από τους ενδιαφερόμενους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπράβο, πολύ σωστό.
  Και μην τα παρατάτε, παλέψτε με τους δεινόσαυρους. Δοκιμάστε ξανά, πιέστε τους γραφειοκράτες! Δεν ξέρω πως, βάλτε εσωτερικό πλαστικό σακουλάκι να κολλάει και να ενισχύει το φάκελο από μέσα. Κάντε έγγραφη αναφορά στον διευθυντή των ΕΛΤΑ με κοινοποίηση στο υπουργείο εμπορίου, στην ΕΕΤΤ κλπ, αλλά δείξτε τους ότι οι καλύτεροι επιμένουν και τελικά κερδίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αν αγοράζατε τους φάκελους από τα ΕΛΤΑ και στέλνατε με άλλη εταιρία θα ήταν ίδια η χασούρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Νομίζω πως με μια ακρόαση στην ΕΕΤΤ στην οποία θα φαίνεται πως οι δημοσιευμένοι κανόνες με βάση τους οποίους κάνατε χρήση της υπηρεσίας, όπως και η μη έγκαιρη και έγγραφη ενημέρωση για την αλλαγή τους, θα λύσει το πρόβλημά σας.

  Σε όλο τον κόσμο τα ταχυδρομεία είναι "δύσκολες" υπηρεσίες. Κάποτε κάποιος χρησιμοποίησε το USPS για να ταχυδρομήσει τα τούβλα για το σπίτι του επειδή του στοίχιζε λιγότερο από το να πληρώσει μεταφορική εταιρία. Και τα κατάφερε παρόλο που το USPS αρνήθηκε αρχικά την αποστολή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Να συμπληρώσω ότι ενώ σε πολλές χώρες του εξωτερικού η ταχυδρομική αποστολή βιβλίων έχει εξαιρετικά χαμηλή, συμβολική θα έλεγε κανείς, χρέωση, για να διακινηθεί το βιβλίο ως προϊόν πολιτισμού, στην Ελλάδα τα πληρώνεις όσο θα πλήρωνες για οτιδήποτε. Και ενώ παραγγέλνοντας από τη Γερμανία πχ κάτι για να σου έρθει στην Ελλάδα πληρώνεις καμιά 35αρα ευρώ για 20 κιλά εμπόρευμα, για να στείλεις από εδώ κάτι εκεί την 35άρα την πληρώνεις για 6-7 κιλά. Αποτέλεσμα: δεν πουλάω στο εξωτερικό, γιατί ούτε ο πελάτης θέλει να δώσει σχεδόν 50% της αξίας του προϊόντος επιπλέον για τα μεταφορικά, ούτε φυσικά μπορώ να το απορροφήσω εγώ.

  «Αφήστε μας να δουλέψουμε, ΡΕ!»

  Βαγγέλης Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η απάντηση θα είναι, από εδώ και στο εξής, να υποστηρήξουμε την ραγδαία ανάπτηξη της "Δημιουργία, Ξανά!", για να μπει όσο πιο γρήγορα γίνεται στη βουλή, για να ξυλώσει επιτέλους ολόκληρο το σύστημα. Όλα τα μπορούμε - αρκεί να είμαστε ενωμένοι, να έχουμε υπομονή και επιμονή. "Όταν το όνειρο είναι μεγάλο, τα γεγονότα ΔΕΝ μετράνε!" (Dexter Yager)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συμμερίζομαι την αγανάκτησή σας, υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια που χρήζει διευκρίνησης. Ενώ στην παράγραφο 7 λέτε ότι αποφασίσατε να μη στέλνετε πάνω από 2 CD σε κάθε φάκελο, στην προτελευταία παράγραφο λέτε ότι χρειαζόσασταν διάφανο πλαστικό για να μη σχίζονται φάκελοι με παραπάνω από 2 CD.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Φίλε μου σε συμπονώ ειλικρινά και θεωρώ τις τρικλοποδιές που σου βάζουν απαράδεκτες. Και έχεις απόλυτα δίκιο, το δίλημμα ή ανάπτυξη ή χάος είναι καίριο.
  Αλλά μην θεωρείς ότι όποιος (άτομο, κόμμα) υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας υπερασπίζεται και το χάλι. Οχι. Το στοίχημα είναι να κάνουμε τις δημόσιες υπηρεσίες υπόλογες, ανοικτές και ικανές να λειτουργούν για όλους. Το στοίχημα είναι εκείνος που σκέφτηκε την ωραία αυτή υπηρεσία με τους φακέλους (δημόσιος υπάλληλος μεν, χρήσιμος δε) να μπορεί να πει ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ να συζητήσουμε λύσεις για την δική σας εξαγωγική επιχείρηση.
  Αν απλά πάρεις μαχαίρι, απολύσεις τους μισούς και χαρίσεις πχ τα ΕΛΤΑ σε ιδιώτες (γιατί για δώρο πρόκειται με τις τωρινές τιμές), αύριο θα διαβάζουμε εκατοντάδες mail σαν το δικό σου από κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών που δεν θα έχουν ταχυδρομικές υπηρεσίες επειδή δεν συμφέρει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μήπως θα ήταν καλύτερο τα δέματα να μην στέλνονται σε πολύ τακτικά διαστήματα, αλλα από διαφορετικά ταχυδρομεία έστω και αν είναι λίγο πιο μακριά από το ταχυδρομείο που χρησιμοποιείτε αυτή τι στιγμή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. PES TE TA STON TSIPRA POU PSIFISATE,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Επειδή οι καιροί είναι πονηροί (και οι άνθρωποι περισσότερο), μήπως να το ψάχνατε λίγο παραπάνω, ζητώντας επίσημα τους όρους αποστολής τέτοιων αντικειμένων μέσω αυτής της υπηρεσίας, για να δείτε τι επιτρέπεται και τι όχι *επίσημα*;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. "Τιμωρηθήκαμε επειδή αρχίσαμε να τα πάμε καλά!" .....

  πόσο μα πόσο κρίμα....
  και πόσα ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν! :((

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Σας καταλαβαίνω πλήρως, και εμείς είχαμε την ατυχία να εξάγουμε Software στο εξωτερικό αλλά η συμπεριφορά της εφορίας (διαφορετική από εφορία σε εφορία) μας ανάγκασε να μετακομίσουμε μερικά χιλιόμετρα (από Θεσσαλονίκη σε Βουλγαρία) και ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Γιατί αυτή η εμμονή με τα ΕΛΤΑ, δεν υπάρχουν άλλοι ταχυμεταφορείς ;

  Όταν "κάποιος" νομίζει ότι είναι μονοπώλιο πρέπει η αγορά να τον βάζει στο περιθώριο, αλλιώς τον ενισχύει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Πριν από 30 χρόνια είχα ξεσκίσει τα ΕΛΤΑ πουλώντας (δεκάδες χιλιάδες)αγγλόφωνα βιβλία μου στο εξωτερικό(45 δρχ αεροπορικώς, book rate), από επιχείρηση στο εξωτερικό (τότε δεν υπήρχε Ιντερνετ οπότε η παραγγελία ερχόταν ταχυδρομικά έξω, τύπωνα εδώ το βιβλίο και το έστελνα). Κανονικά έπρεπε να είχα λογιστικά βιβλία, άδεια εξαγωγής κλπ. που δεν είχα διότι δεν ήθελα ταλαιπωρίες και φόρους. Αυτά τα ζήταγαν από τα κεντρικά ταχυδρομεία. Βρήκα όμως ένα συνοικιακό που είχε άμεση αποστολή στο κέντρο διαλογής και παίρναν τα δέματα χωρίς διατυπώσεις και η δουλειά πήγε ροδάνι (όχι δεν λάδωσα - δεν χρειάστηκε). Το δίδαγμα εδώ είναι να είσαι ευέλικτος στο μπάχαλο, πάντα υπάρχει ή τρύπα να βολευτείς.

  Υ.Γ. Τα αφορολόγητα τελικά τα έφερα στην Ελλάδα, τα έβαλα σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου και μου τα κούρεψαν. Τουλάχιστον έζησα για πολύ καιρό με την ψευδαίσθηση ότι είχα νικήσει το σύστημα ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Μάνο εύχομαι να βγάλεις κάποια άκρη με την αντιεπαγγελματική τακτική των ΕΛΤΑ και κυρίως τη γραφειοκρατεία που μας μαστίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Από την μεριά σου έχεις δίκιο να κάνεις αυτές τις επισημάνσεις γιατί έπεσες σε ανθρώπους που δεν ήξεραν..Το 40% των υπαλλήλων στα ΕΛΤΑ εξάλλου είναι συμβασιούχοι που κάθονται το πολύ 8 μήνες. Επειδή έχω περάσει από το συγκεκριμένο "μαγαζί" θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις που νομίζω οτι αξίζουν και θα βοηθήσουν:
  1. Υπηρεσία Trick and Track (αναζήτησης δηλαδή αποστολών μέσα από ιχνηλάτιση)υπάρχει στα ΕΛΤΑ εδώ και 10 χρόνια περίπου. Αφορά μόνο τις αποστολές ειδικής διαχείρισης (συστημένα, ασφαλισμένα) και τα δέματα. Από την ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ μπορείς να μπεις στην εφαρμογή. Για τις απλές αποστολές δεν υπάρχει ιχνηλάτη σε κανένα ταχυδρομείο, παρά μόνο αν αποσταλούν με ταχυμεταφορές.
  2. Έπρεπε να σε είχαν ενημερώσει εξ αρχής (αν και κάπου το γράφει νομίζω σε διαφημιστικά) ότι σε όλους τους προπληρωμένους φακέλους υπάρχει ένα όριο μέχρι κάποια γραμμάρια. Αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος και με την αξία του φακέλου. Βέβαια υποψιάζομαι ότι μπορεί να σου είπαν βάλε λιγότερα cd γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει μηχανικά η διαλογή. Επειδή αν είναι παραπάνω από ένα μέγεθος ο φάκελλος θα πρέπει να ταξινομηθεί με το χέρι και όχι μηχανικά.
  3. Αυτός υποθέτω πως ήταν και ένας λόγος που κάναν ένστασης για την ταινία πάνω στο φάκελλο. Επειδή αν δεν είναι ευκρινώς η διεύθυνσης δεν μπορεί να σκαναριστεί και να ταξινομηθεί μηχανικά. Από την αλλη κατά την νομοθεσία απαγορεύεται επιστολές (φάκελοι) να είναι κολλημένοι με ταινεία. Εκτός αν αυτή έχει σφραγίδα ταχυδρομείου και υπογραφή εξ αρχής επάνω της. Γιατί πολύ απλά ο φάκελλος μπορεί να ανοικτή χωρίς να γίνει αντιληπτό και να ξανακλήσει...
  4. Τώρα αυτό που κολλάγαν επιπλέον τέλη επάνω σε προπληρωμένο φάκελλο ήταν λάθος. Γιατί οι συγκεκριμένοι φάκελλοι αναφέρουν ότι είναι αποκλειστικά για Α' Πρωτεραιότητα εσωτερικού και όχι συστημένα. Κάποια στιγμή βγέναν και προπληρωμένη για συστημένα πάντως.
  Πάντως θα συμβούλευα εφόσον έχεις τόσο μεγάλη αλληλογραφία να μιλήσεις με ένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεγάλων Πελατών (Κρυονέρι και Μαρούσι) και όχι από συνοικιακά ταχυδρομεία. Γιατί μπορούν να σου προτείνουν περισσότερες λύσεις και να σου κάνουν και πιο οικονομικές τιμές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Τους κουρασατε, δεν περιμεναν οτι θα ειχε τετοια απηχηση! Δυστυχως συμβαινουν παρομοια και σε αλλες υπηρεσιες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Συμφωνώ με τα σχόλιά σας σχετικά με το ασταθές ελληνικό φορολογικό περιβάλλον που όχι μόνο δεν ευνοεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, αλλά στην ουσία τις απογοητεύει και τις οδηγεί να δραστηριοποιηθούν σε άλλες χώρες. Ωστόσο, το παράδειγμα με τα ΕΛΤΑ, που αναφέρετε, δεν είναι κατά τη γνώμη μου το ίδιο κι ούτε υπάρχει κίνητρο τιμωρίας από το συγκεκριμένο οργανισμό.

  Μπορείτε να απευθυνθείτε στην Εμπορική τους Διεύθυνση και το κέντρο διαλογής τους, όπου υπάρχουν άνθρωποι (όχι βέβαια όλοι, όπως άλλωστε ισχύει σε όλους τους εργασιακούς χώρους) που μπορούν να σας κατευθύνουν πιο σωστά για να επιλέξετε τον τρόπο αποστολής που ταιριάζει στις ανάγκες της επιχείρησής σας.Οι προδιαγραφές συσκευασίας και οι τιμολογιακές διατάξεις των ΕΛΤΑ (που υπάρχουν γραπτές κι όχι βέβαια στο site τους) είναι όντως κάπως σύνθετες και χρειάζονται κάποιες πιο εξειδικευμένες γνώσεις και ένα βαθμό εξοικείωσης. Φανταστείτε ότι υπάρχουν Τράπεζες οι οποίες έχουν τμήματα αρμόδια για την επικοινωνία με τα ΕΛΤΑ, ώστε να γίνεται κατάλληλος σχεδιασμός των προϊόντων τους με βάση τις αποδεκτές προδιαγραφές.

  Κάνατε μια στρατηγική κίνηση για την επιχείρησή σας, που βασίστηκε στη μείωση του κόστους διανομών, αλλά μήπως δεν είχατε εκ των προτέρων την κατάλληλη πληροφόρηση σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις ακριβείς προδιαγραφές και την τιμολόγηση?

  Συμβαίνουν τετοιου είδους παρανοήσεις όταν η συνεργασία αφορά παροχή υπηρεσιών.

  Και για να διαχωρίσω τη θέση μου, δεν είμαι ούτε υπάλληλος ούτε υπεύθυνη marketing των ΕΛΤΑ. Aπλά τυχαίνει να έχω συνεργαστεί μαζί τους σε τέτοια θέματα στα πλαίσια της εργασίας μου. Τα μη προβλεπόμενα αυξημένα κόστη οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλεψη τεχνογνωσίας. Έχουν θρνήσει κι άλλες επιχειρήσεις τέτοιους "φουσκωμένους λογαριασμούς" ταχυδρομικών τελων.

  Σε κάθε περίπτωση σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Είμαι Υπάλληλος των ΕΛΤΑ και απλά αναρωτιέμαι εάν σε ένα φάκελλο Εξωτερικού pre-paid (προπληρωμένο)με κόστος 0,95 και διάσταση 11,4*22,9 θα μπορούσατε να βάλετε cd διαστάσεων 12,5*12,5 ;;;
  Σας ενημερώνω ότι υπάρχουν ειδικές συσκευασίες για cd οι οποίες δεν περιλαμβάνουν και το κόστος αποστολής.
  Σας ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Σε συνέχεια του προγούμενου σχολίου μου θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι οι προδιαγραφές των ΕΛΤΑ είναι σύνθετες γιατί τα αντικείμενα περνούν από μια συγκεκριμένη παραγωγική διεργασία (είτε μηχανική, είτε χειρωνακτική ανάλογα με τα δέματα και την υπηρεσία που επιλέγετε). Μάλλον σας ενοχλούσαν επειδή διαπιστώθηκε 'επί τω έργω' ότι τα αντικείμενά σας δεν ήταν συμβατά. Και, εφόσον πρόκειται για έναν κρατικό οργανισμό, δεν υπάρχει μεγάλη ανοχή ή ευελιξία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων, αφού δε μπορεί ο οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος - ακόμα και να θέλει- να διαπραγματευτεί ή να αναλάβει την ευθύνη για το κόστος του λάθους.Αν για όλα αυτά δε σας είχαν εκ των προτέρων ενημερώσει, μάλλον τύχατε σε ανίδεους υπαλλήλους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Συμφωνώ με όλα όσα γράφεις φίλε μου. Η αρχή της τελευταίας παραγράφου εκφράζει ακριβώς τον παραλογισμό που επικρατεί στην χώρα μας. Το έχω νοιώσει κι εγώ στο πετσί μου από την πρώτη μέρα μου ως ελεύθερος επαγγελματίας. Δυστυχώς οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν σαν τον ταξιτζή που προσπαθεί να κλέψει τον τουρίστα και σου ζητάνε και τα ρέστα από πάνω. Καταγγελία στην καταγγελία είναι η μόνη λύση και αισιοδοξία ότι θα σταματήσει η νοοτροπία να αντιμετωπίζεται ο επιχειρηματίας ως εγκληματίας. Καλό κουράγιο και γερά νεύρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Πρώτον η υπηρεσία με το προπληρωμένο τέλος που αναφέρεις γράφει στις προυποθέσεις ότι η υπηρεσία διατίθεται για την αποκλειστική διανομή εγγράφων και επιστολών ( http://www.mailmarketing.gr/files/Analytikoi%20Timokatalogoi%20Ypiresiwn%20PDFs/BEP_FINAL_NEWNUMBER.pdf -σελίδα 3 για να μην κουράζεσαι) άρα το ότι εντόπισαν το λάθος σου μάλλον θετικό το βρίσκω για τους εν λόγω υπαλλήλους πάρα αρνητικό πολύ δε μάλιστα θετικό θεωρώ το γεγονός ότι δεν σου ζήτησαν κάποιο αντάλλαγμα και να σου επιτρέψουν να συνεχίσεις την διανομή με αυτό τον τρόπο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Tracked online διαθέτουν τα ΕΛΤΑ, τα οποία λειτουργούν αυτοματοποιήμενα και άψογα όπως σε όλο τον κοσμο!!! Απλά δεν διατίθεται η υπηρεσία για αποστολή γράμματος αλλα δέματος...... τα ΕΛΤΑ είναι δημόσιο αλλα δεν είναι μονοπώλειο επομένως, σαν επιχείρηση και δεδομένου του όγκου των δέματων που στέλνεις μπορείς να ζητήσεις προσφορές απο ιδιωτικές εταιρείες όπως DHL, acs κτλ ... Τέλος όσον αφορά το πλεονέκτημα των ανταγωνιστών σου απλά σου θυμίζω ότι το ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 23% (μνημόνιο Ι) και για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σου... Το play.com έχει έδρα έναν φορολογικό παράδεισο.... Άρα το προβλημα δεν είναι τα ΕΛΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Εγώ εκείνο που κατάλαβα είναι οτι ο συντάκτης ήθελε να βγάλει απ' τη μύγα ξύγκι, τσαντίστηκε που δεν τού 'κατσε και τώρα τα ρίχνει στα ΕΛΤΑ που δεν του κάτσανε.

  Το λέω αυτό επειδή εδώ: http://www.elta.gr/pricelist_prepaid.pdf έχει τον τιμοκατάλογο για την υπηρεσία προπληρωμένων φακέλων των ΕΛΤΑ, που έχει τρεις κατηγορίες μεγέθους, με διαφορετικές επιλογές, "Εσωτερικόυ", "Εξωτερικού", "με παράθυρο", "χωρίς παράθυρο"... και συστημένο ή μη. Ο επιχειρηματίας μας διαμαρτύρεται επειδή του κόψανε το δωρεάν συστημένο που το έστελνε δωρεάν ενώ έπρεπε να πληρώνει. Έστελνε μάλιστα και στο εξωτερικό- ο κατάλογος δεν έχει τιμές για συστημένα εξωτερικού. Δηλαδή παράγγελνε φακέλους νορμάλ και τους έστελνε συστημένους και στο εξωτερικό, κι όταν τον πήρανε χαμπάρι έβαλε τις φωνές; Και φταίνε τα ΕΛΤΑ; Τί, αλήθεια;

  Άλλο- ο επιχειρηματίας μας έβαζε στο φάκελό του 4 CD μέχρι που τον πήρανε τηλέφωνο και του είπανε οτι είναι πολλά. Το μεγαλύτερο μέγεθος φακέλου στον τιμοκατάλογο είναι 23x32cm. Μια θήκη CD, είναι 12,5x14, και αγνώστου πάχους. Τέσσερα CD χωράνε με πολύ κόπο, οπότε να βάλεις 4 CD στο φάκελο και να φωνάζεις που θα σου πούνε οτι δεν χωράνε είναι σαν να πας στα ό,τι-φας-5-λίρες φαγάδικο, να στουφιάσεις όλα τα φαγιά του μπουφέ στο πιάτο σου μέχρι που να σου πέφτουνε κάτω και να φωνάζεις κι από πάνω όταν σου πούνε οτι το παρακάνεις και τους λερώνεις το πάτωμα.

  Πιο κάτω λέει κι οτι του βάλανε χέρι επειδή κόλλαγε το φάκελο με ταινία για να μη σκιστεί. Προφανώς επειδή τον είχε τιγκάρει στα σιντιά σκιζότανε. Ρεεε, δεν υπάρχει κράτος ρεεεε! Αφήστε μας να δουλέψουμε ρεεεε (τον κόσμο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΕΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΛΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ . ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΟΥ ΔΙΝΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΔΩ 1) ΚΙΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟΥΣ
  http://logioshermes.blogspot.com/2012/03/blog-post_6563.html
  KAI 2) ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΚΥΠΡΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΑ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ
  http://epixeireite.duth.gr/?q=node/5903
  ΠΑΤΑ ΣΤΟ GOOGLE : συσταση εταιρειας ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΠΕΙΧΕΙΡΙΣΗ ΨΑΞΕ ΑΛΛΟΥ,,,, ΑΡΧΕΙΖΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΥΚΤΥΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. ...απίστευτο το πόσοι ανεγκέφαλοι υπάρχουν ανάμεσά μας...
  Κι αναφέρομαι στα αποπάνω σχόλια (στην πλειονότητάς τους, σχεδόν, έστω).
  ...γράφει ο υπέυθυνος του συγκεκριμένου blog ΓΕΝΙΚΑ για το...ανύπαρκτο tracking των ΕΛΤΑ - και βγαίνουν κάποιες ΑΣΤΕΡΑΚΛΕΣ και λένε τα μακρύκοντά τους...Ο ένας λέει "για τις απλές επιστολές δεν διατίθεται η υπηρεσία", ο άλλος λέει "ισχύει μόνο για τα πακέτα"...Καλησπέρα Βάνα (Μπάρμπα) - κουκιά σπέρνω δηλαδή...
  ...Ύστερα βλέπεις τον άλλον τον πυροβολημένο, επιδιδόμενο μάλιστα σε παραλλήρημα "λογοτεχνικών" περιγραφών που περιλαμβάνουν...μπουφέδες, να εξαπολύει μύδρους, διότι αυτό που ΚΑΤΑΛΑΒΕ ήταν ότι οι της "δισκογραφικής", στέλνανε...κοψοχρονιά τους φακέλους, ως συστημένους, κι ότι όταν τους...καταλάβανε, λέει, είχαν το...θράσος να στραβώσουν κι από πάνω! Τί να πεις, ΤΟΣΗ τρικυμία μέσα σε ΕΝΑ κρανίο...; Δεν το...χωράει ο νους.....(...τί δηλαδή κι αν έγραψε ο μπλογκο-υπεύθυνος ξακάθαρα ότι ΠΛΗΡΩΝΑΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ το εξτρά νταβατζιλίκι του συστημένου, κι ότι ο λόγος για τον οποίο τους την πέσανε, ήταν ότι "ξαφνικά ανακαλύψανε" στα ΕΛΤΑ, πως οι προπληρωμένοι ΔΕΝ επιτρέπεται να σταλούν ως συστημένοι. Και να το ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ δηλαδή, δεν το ΔΕΧΟΝΤΑΙ).
  ...αμ ο άλλος, ο...υπάλληλος των ΕΛΤΑ, που πετάχτηκε να "αναρωτηθεί" το "πώς είναι δυνατόν ν' αποστείλει κανείς, διαστάσεων τάδε θήκη σι-ντι, τη στιγμή που ο δείνα προπληρωμένος είναι...μικρότερος από αυτό...ΟΥΤΕ που να του πάει απ' το τσερβέλο ότι δεν στέλνουνε σε πλαστικές θήκες, αλλά σε "φακελάκια"...ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ ΔΗΛΑΔΗ...
  Ή το άλλο το πουλέν, που λέει "στην τάδε παράγραφο λέτε αυτό-στην άλλη λέτε άλλο"...Δηλαδή διαβάζει για ΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ, και την μπερδεύει με "πλαστική εσωτερική θήκη"...
  ΧΑΟΣ....ΧΑΟΣ...

  ...και μετά βρε κύριε "Μητ Ιν Φάιβ", περιμένεις να βρεις άκρη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. ...α. ξεχασα το άλλο, το λατρεμένο : ...δεν είναι μόνο τα ΕΛΤΑ, λέει, υπάρχουν και ιδιωτικές ταχυμεταφορικές....ΜΑ ΤΩ ΘΕΩ, ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ, ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ, ΤΟ ΕΙΔΑ, ΤΟ ΒΛΕΠΩ!!!!!!
  ...τον σκοτώνεις τώρα, ή δεν τον σκοτώνεις, κατά αξέχαστο Παπαγιαννόπουλο......

  ΑπάντησηΔιαγραφή