Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Ένα Startup στη Westeros, τα 3 τραγικά λάθη του Viserys Targaryen

Προσοχή! Το παρακάτω άρθρο περιέχει spoilers γι'αυτό συνεχίστε το διάβασμα μόνο αν δεν σας ενδιαφέρει να δείτε τη σειρά "Game of Thrones" ή αν έχετε δει τον πρώτο κύκλο!

Βλέποντας πριν μερικές ημέρες το πρώτο επεισόδιο από μια απ'τις αγαπημένες μου σειρές "Game of Thrones", το μυαλό μου έτρεξε σε έναν "αδικοχαμένο" χαρακτήρα του πρώτου κύκλου. Τον Viserys Targaryen. Δεν υπονοώ ότι δε του άξιζε αυτό που έπαθε.. Απλώς λατρεύω τους εκκεντρικούς χαρακτήρες, γι'αυτό και μου άρεσε το παιχνίδι με τη φωτιά που έκανε στον πρώτο κύκλο ο Viserys!


Ουσιαστικά με το πρώτο επεισόδιο της σειράς, μας παρουσιάζεται ότι είναι αφοσιωμένος στο να πάρει πίσω ένα θρόνο τον οποίο θεωρεί πως του ανήκει, κι αυτό γιατί ο πατέρας του κάποτε είχε το στέμμα και εκδιώχθηκε με τη βία. Ο Viserys θέλει να κάνει τη δική του επανάσταση αυτή τη φορά και μιας κι αυτό που βλέπουμε είναι η έναρξη αυτής της προσπάθειας, ο παραλληλισμός της με την έναρξη μιας επιχείρησης είναι εύλογος.

Ο Viserys Targaryen έκανε αρκετά λάθη σε αυτή του την προσπάθεια, παραθέτω τα 3 σημαντικότερα κατά τη γνώμη μου :

- Ξεκίνησε κάνοντας μια συμμαχια με εναν πανίσχυρο άνδρα, ο οποίος είχε υπό τις διαταγές του έναν επίσης πανίσχυρο στρατό.

Νομοτελειακά, όταν μπαίνεις στο παιχνίδι χωρίς εσύ ο ίδιος να έχεις "χτίσει" κάτι και κατευθείαν απευθύνεσαι σε τρίτους, και μάλιστα ισχυρούς, να λύσουν τα βασικά σου προβλήματα, ξεκινάς τη συνεργασία έχοντας το μειονέκτημα. Αυτό πρέπει κάπως να το ισορροπήσεις, προσφέροντας κάτι που συμπληρώνει με ωραίο τρόπο τη συνεργασία, είτε αυτό είναι κάποιο κεφάλαιο, είτε οτιδήποτε μπορεί να κάνει και τον άλλο να σε χρειάζεται για να προχωρήσετε μαζί. Αν είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος, κάποια στιγμή θα βρεθείς στην απ'έξω και οι άλλοι θα κινούν τα νήματα χωρίς εσένα.

Ο Viserys χρειαζόταν μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη για να πετύχει το σκοπό του. Ακόμα και να οδηγούσε τους Dothraki στην από κοινού κατάληψη της εξουσίας όμως, τίποτα δε θα τους εμπόδιζε, λίγο πιο πριν, να τον "εκτοπίσουν" και να αναλάβουν το θρόνο αποκλειστικά αυτοί.

- Φέρθηκε με άτιμο τρόπο στην αδερφή του, αναγκάζοντάς την επί της ουσίας να παντρευτεί έναν άνδρα τον οποίο (στην αρχή τουλάχιστον) δεν ήθελε.

Το μόνο πράγμα που πρόσφερε στην "συνεργασία" του με τους Dothraki, ήταν η αδερφή του, η οποία με την ομορφιά της κέρδισε απ'την αρχή των αρχηγό τους, Khal Drogo. Ακόμα κι αυτήν όμως διαρκώς την εξευτέλιζε και την προκαλούσε. Επί της ουσίας πριόνιζε το κλαδί του δένδρου πάνω στο οποίο στεκόταν.

Οι δικοί μας άνθρωποι είναι αυτοί που πάντοτε θα μας ακούσουν κι ενδιαφέρονται πραγματικά για εμάς και για αυτά που κάνουμε. Είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί. Μην τους υποτιμάτε και δείξτε τους με τι ασχολείστε. Ίσως βγείτε κερδισμένοι, όπως ο Μάνος στην ιστορία με την εφαρμογή "Βρες Δώρο". :)

- Ήταν αλαζονικός και φερόταν σε όλους σαν να ήταν ήδη βασιλιάς.

Ο θεσμός της βασιλείας ήταν κληρονομικός στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αρκεί όμως το να έχεις το αίμα του βασιλιά για να γίνεις επιτυχημένος;

Το να έχετε υψηλές φιλοδοξίες όταν ασχολείστε με το επιχειρείν είναι κάτι θεμιτό. Το να είστε όμως προσγειωμένοι, ειδικά όταν ακόμα βρίσκεστε στην αρχή, είναι κάτι που επιβάλλεται. Μόνο να χάσετε μπορείτε αν φέρεστε αλαζονικά στους υπόλοιπους. Κανείς δε θα σας δει ως καταξιωμένους, επειδή απλά έχετε το αίμα ή τη στόφα του "βασιλιά". Οι πράξεις μιλούν από μόνες τους, αφήστε αυτές να μιλήσουν για εσάς.

Εσείς έχετε εντοπίσει κάποια άλλα σημαντικά λάθη του Viserys;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου