Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Μην αφήνετε την επιχείρησή σας να "αραχνιάσει"

Την Κυριακή το μεσημέρι ήμουν για φαγητό με μια πολύ ωραία παρέα στα Νότια προάστια και ένας φίλος μας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα μαγαζί για hot dog κάπου εκεί γύρω.

Στην πορεία της κουβέντας μου αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο μαγαζί που θα νοικιάσει έχει ένα χώρο που μοιάζει με σοφίτα και χωράει ίσα ίσα 5-6 άτομα σε ένα μεγάλο αναπαυτικό καναπέ.

Σκέφτεται να το κάνει κάτι σαν prive χώρο που θα μπορούν παρέες να τον νοικιάζουν με κάποιο μικρό αντίτιμο, ώστε να βλέπουν dvd, να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου ή ακόμα και να παίζουν video games! Πραγματικά το βρήκα σπουδαία σκέψη, κι αφού υπερθεμάτισα λέγοντάς του πόσο σπουδαίο είναι να είσαι σε μαγαζί και να νιώθεις το χώρο δικό σου σαν να είσαι στο σπίτι σου, του είπα κι εγώ διάφορες ιδέες για το πως να το προωθήσει κλπ.

Αργότερα θυμήθηκα την προηγούμενη δουλειά του. Εργαζόταν σε ένα μπαράκι το οποίο είχε έναν ακριβώς ίδιο χώρο, ο οποίος είχε διαμορφωθεί λίγο άτσαλα, με έναν καναπέ ο οποίος ήταν απίστευτα άβολος, με αφύσικα μεγάλα έπιπλα που σου έδιναν μια σχεδόν αποπνικτική αίσθηση. Όσες φορές είχα πάει στο μαγαζί αυτό για ποτό, δεν υπήρχε πάνω ούτε ψυχή!

Αυτά τα 2 μαγαζιά λοιπόν έχουν έναν παρόμοιο χώρο. Το πως όμως ο καθένας θα τον χρησιμοποιήσει μπορεί να διαφέρει και να έχει ακολούθως πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Στην μια περίπτωση είναι ένας χώρος που αξιοποιείται με βάση μια πολύ καλή ιδέα, η οποία προσφέρει στους πελάτες την αίσθηση της prive απόλαυσης, με αποτέλεσμα να γίνει (όπως προβλέπω, η πορεία θα δείξει!) προσοδοφόρος και να δώσει αξία σε όλη την επιχείρηση. Στην άλλη περίπτωση είναι απλώς ένα μέρος του μαγαζιού που μονίμως "αραχνιάζει", με αποτέλεσμα να παρασέρνει και το υπόλοιπο bar στην κατιούσα.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη μικρή ιστορία, μου ήρθε στο μυαλό το πόσο σημαντικό είναι να καταφέρνουμε να αξιοποιήσουμε κάθε μικρό πλεονέκτημα που μας παρέχει η επιχείρησή μας. Αν μιλάμε πιο συγκεκριμένα για online επιχειρήσεις, όλες οι λειτουργίες της ιστοσελίδας μας είναι εξίσου σημαντικές. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ποιο κομμάτι θα κάνει το μπαμ! Άρα πρέπει να φροντίζουμε να αξιοποιούμε τα πάντα όσο περισσότερο μπορούμε για να κάνουμε κάθε μικρή γωνιά της σελίδας μας χρήσιμη και λειτουργική.


Όσον αφορά το δικό μου startup, την ιστοσελίδα αγοραπωλησιών CoinMad, ξεκίνησε με βάση την αρχική μας ιδέα: κάποιος δηλώνει ότι διαθέτει εικονικά ένα χρηματικό ποσό και οι υπόλοιποι χρήστες του κάνουν προσφορές σε αντικείμενα ή υπηρεσίες, ώστε να κερδίσουν αυτό το ποσό απ'τον χρήστη που το προσφέρει.

Στην πορεία, αυτή η βασική ιδέα έγινε απλώς ένα μικρό κομμάτι της σελίδας. Κι αυτό ήταν κάτι που αναγκαστήκαμε να κάνουμε για διάφορους λόγους. Έχουμε κάνει στην πορεία διάφορες προσπάθειες να "ομορφύνουμε" και να κάνουμε χρήσιμη αυτή τη γωνιά του site. Σύντομα όμως θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να την επαναφέρουμε και πάλι στο προσκήνιο με έναν απολαυστικό τρόπο! Κι αυτό γιατί ποτέ δεν την αφήσαμε απ'το μυαλό μας, δε θέλουμε να "αραχνιάσει" και πάντοτε πιστεύαμε σε αυτήν. Απλά έφτασε η στιγμή και βρέθηκε ο τρόπος να της δώσουμε μια νέα δυναμική!

Σύντομα θα γράψουμε περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου