Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Τέλος στο απλό "ναι". Ή θα είναι "ΝΑΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!" ή "όχι"


Είναι γνωστό πως είμαστε θαυμαστές της σκέψης του επιχειρηματία Derek Sivers! Ακολουθεί λοιπόν ένα φοβερό κείμενο μεταφρασμένο από την ομάδα του Meet In 5', με τη συνοδεία ενός βίντεο, τα οποία εξηγούν μια βασική φιλοσοφία της ζωής του. Στηρίζεται στο να κάνεις μόνο τα πράγματα που σου δίνουν την απόλυτη ικανοποίηση. Αυτό φυσικά, εκτός κι από επιλογή ζωής, είναι κι ένα σπουδαίο μάθημα στο πως να κατανέμουμε σωστά το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας και να κάνουμε τα σωστά βήματα στο επιχειρείν!

Όποιοι από εσάς καταπιάνεστε υπερβολικά με διάφορα ή νιώθετε συχνά υπερβολικά αναποφάσιστοι για κάτι, μπορεί να εκτιμήσετε μια νέα φιλοσοφία ζωής, την οποία δοκιμάζω:


Αν δεν λέω "ΝΑΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!" για κάτι, τότε λέω "όχι".

Εξηγούμαι: Όταν είμαι στη διαδικασία να αποφασίσω να κάνω κάτι, εάν νιώθω λιγότερο ενθουσιασμένος από το να σκεφτώ : "Πωπω! Αυτό θα ήταν απίθανο! Σίγουρα! ΝΑΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!" - τότε η απάντησή μου θα είναι όχι.

Όταν λες όχι στα περισσότερα πράγματα, αφήνεις χώρο στη ζωή σου, ώστε να ριχτείς με τα μούτρα σε αυτό το σπάνιο πράγμα που σε ενθουσιάζει τόσο, ώστε όταν το σκέφτεσαι να θες να κραυγάσεις : "ΝΑΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!"

Όλοι είμαστε πολυάσχολοι. Όλοι μας έχουμε αναλάβει σε κάποια φάση υπερβολικά πολλά πράγματα. Το να λες ναι σε λιγότερα είναι η διέξοδος.

Παραδείγματα:

Ήμουν στη διαδικασία να προσλάβω κάποιον για ένα μακροχρόνιο project. Υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι. Σύγκρινα τα θετικά και τα αρνητικά τους. Κανείς τους δε με ενθουσίαζε, αλλά ένιωθα πως έπρεπε να επιλέξω κάποιον. Αντί για αυτό, είπα όχι σε όλους και ξεκίνησα να ψάχνω ξανά με άλλο τρόπο. Έτσι κατέληξα στο να βρω κάποιον άλλο για τη θέση, ο οποίος είναι πραγματικά απίστευτος και χαίρομαι να δουλεύω μαζί του.Σκόπευα να παρακολουθήσω τρια συνέδρια περί μουσικής τους επόμενους μήνες. Τα συνέδρια αυτά γίνονταν σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο και θα χρειζόταν να ξοδέψω αρκετά χρήματα σε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία, ώστε να καταφέρω να παραβρεθώ. Είχα δεχθεί τις προτάσεις και των τριών από συνήθεια ή υποχρέωση. Όμως συνειδητοποίησα πως δεν ένιωθα "ΝΑΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!", κι έτσι ακύρωσα και τα τρία. Απογοητεύτηκαν λιγάκι, αλλά εγώ μπόρεσα να "καθαρίσω" 12 ημέρες από το ημερολόγιό μου! 12 ημέρες!! Έχετε ιδέα πόσα μπορώ να κάνω σε 12 ελεύθερες ημέρες; Ίσως μπορούσα να ξεκινήσω το MuckWork! Σίγουρα αυτό είναι ένα "ΝΑΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!".

Σε κάποια φάση έπρεπε να αποφασίσω πού να ζήσω. Είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για το Βανκούβερ και το Σύδνεϋ. Με ενδιέφεραν επίσης το Χονγκ Κονγκ και η Florianopolis (Βραζιλία). Αλλά όταν πήγα στη Νέα Υόρκη, ένιωσα ένα τόσο μεγάλο "ΝΑΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!", που τελικά έμεινα.

9, 10 ή 1

Το πολύ σπουδαίο βιβλίο "Προσωπική Ανάπτυξη για Έξυπνους Ανθρώπους" σου ζητάει να σκεφτείς τις διαφορετικές πτυχές της ζωής σου (καριέρα, σχέσεις, πνευματικότητα, υγεία, κλπ) - και να βαθμολογήσεις την ικανοποίησή σου για την κάθε πτυχή αυτή από το 1 έως το 10.

Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι αφού κάνεις αυτό σου έλεγε, έπρεπε να πας στο κάθε κομμάτι της ζωής σου που βαθμολόγησες με 5, 6, 7, ή 8 και να αντικαταστήσεις τους βαθμούς αυτούς με τη μονάδα! Με αυτό τον τρόπο θέλει να σε ωθήσει να έρθεις αντιμέτωπος με αυτό που πραγματικά θέλεις, αντί να βολεύεσαι με κάτι του στυλ: "δεν είναι και τόσο άσχημο".

Με άλλα λόγια: Τέλος στο "ναι". Από εδώ και πέρα είτε θα είναι "ΝΑΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!" είτε "όχι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου