Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Ξεκινήστε τώρα. Δεν χρειάζεστε χρηματοδότηση

Το παρακάτω άρθρο είναι ουσιαστικά "απομαγνητοφώνηση" του κειμένου που θα ακούσετε στο εξαιρετικό βίντεο που ακολουθεί. Απολαύστε Derek Sivers για άλλη μια φορά! :)

Να είστε προσεκτικοί με όποιον (ακόμα και με τον εαυτό σας) λέει ότι θέλει να κάνει κάτι σπουδαίο, αλλά δεν μπορεί μέχρι να βρει χρηματοδότηση από κάπου. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι περισσότερο ενθουσιασμένος με το να γίνει ο ίδιος σπουδαίος, παρά με το να κάνει κάτι χρήσιμο. Για να γίνει μια ιδέα σπουδαία, χρειάζεται να είναι χρήσιμη. Και το να κάνετε κάτι χρήσιμο δεν χρειάζεται χρηματοδότηση. Αν θέλετε να κάνετε κάτι χρήσιμο μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως, κάνοντας το 1% αυτού που αποτελεί το μεγάλο σας όραμα. Θα είναι ένα ταπεινό πρωτότυπο του μεγάλου σας αυτού οράματος, αλλά θα είστε μέσα στο παιχνίδι! Θα είστε πιο μπροστά από τους υπόλοιπους, επειδή ουσιαστικά έχετε ήδη ξεκινήσει, ενώ οι άλλοι περιμένουν την τελική γραμμή να τους εμφανιστεί ως δια μαγείας, ενώ βρίσκονται ακόμα στην εναρκτήρια γραμμή.Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα όραμα να φτιάξετε μια διεθνής αλυσίδα μοντέρνων σχολείων διαφώτισης. Το φαντάζεστε σαν ένα τεράστιο οργανισμό με εκατοντάδες εργαζόμενους, αρκετές δεκάδες γραφεία, που χρησιμοποιεί ακριβή τεχνολογία. Αλλά αντί να αρχίσετε κάτι τέτοιο, ξεκινάτε απ'το να διδάξετε κάποιον αυτή την εβδομάδα. Βρείτε κάποιον που να προτίθεται να πληρώσει για να μάθει κάτι, συναντήστε τον κάπου και ξεκινήστε. Δε θα είναι τίποτα παραπάνω από εσάς, έναν μαθητή και ένα σημειωματάριο, αλλά θα έχετε ξεκινήσει τη δουλειά και μπορείτε από εκείνο το σημείο να την αναπτύξετε.

Αν θέλετε να κάνετε μια υπηρεσία που να προτείνει ταινίες, αρχίστε να λέτε σε φίλους να σας πάρουν τηλέφωνο για να τους προτείνετε ταινίες. Όταν βρείτε μια ταινία που τους άρεσε, θα σας κεράσουν ένα ποτό. Μετά κρατήστε σημειώσεις για το τι προτείνατε και τι άρεσε στους φίλους σας και έπειτα βελτιωθείτε σε αυτό που κάνετε.

Θέλετε να ξεκινήσετε μια νέα αεροπορική εταιρεία; Την επόμενη φορά που θα είστε σε ένα αεροδρόμιο και ακυρωθεί μια πτήση, προτείνετε στον κόσμο στην πύλη ότι θα μισθώσετε ένα μικρό αεροπλάνο για τον προορισμό τους, αρκεί να μοιραστούν το κόστος. Έτσι ακριβώς ξεκίνησε την Virgin Airlines ο Richard Branson!

Το να ξεκινάτε από κάτι μικρό, σας βάζει στη διαδικασία του να δώσετε το 100% της ενέργειάς σας στο να λύσετε αληθινά προβλήματα, για αληθινούς ανθρώπους. Σας δίνει τα θεμέλια για να αναπτυχθείτε ξεκινώντας από κάτι. Εξουδετερώνει την πίεση που σας προκαλεί το να έχετε στο μυαλό σας το project σας σαν κάτι τεράστιο, και σας οδηγεί κατευθείαν στο στόχο σας. Και θα σας κάνει να αλλάξετε άμεσα τα σχέδιά σας, επειδή δουλεύετε έχοντας τους πρώτους σας πελάτες από κοντά, να σας λένε ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες τους.

Από τότε που έφτιαξα μια ιστοσελίδα για το δικό μου CD, η πρώτη έκδοση του CD Baby μου πήρε μόνο μερικές μέρες για να τη φτιάξω και δεν είχε σχεδόν καμία λειτουργία. Ήταν απλώς μια λίστα με μερικά CD, το καθένα απ'τα οποία είχε ένα κουμπί "Αγόρασε Τώρα". Κλικάροντας αυτή την επιλογή έβαζες το CD στο καλάθι αγορών σου και έπρεπε να γράψεις τα στοιχεία σου. Όταν το έκανες, η σελίδα τα έστελνε σε μένα μέσω email. Αυτό ήταν. Για τον πρώτο χρόνο αυτό ήταν το μόνο που έκανε η σελίδα κι αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν να κάνει ώστε να γίνει κερδοφόρο. Ξόδεψα μόνο 500 δολάρια για να φτιάξω το CD Baby. Τον πρώτο μήνα έβγαλα 300 δολάρια, το δεύτερο μήνα 700 δολάρια και η σελίδα είναι κερδοφόρα από τότε.

Να γνωρίζετε λοιπόν ότι η ιδέα σας δε χρειάζεται χρηματοδότηση για να ξεκινήσει. Δεν χρειάζεστε επίσης MBA, κάποιον συγκεκριμένο μεγάλο πελάτη, τη χορηγία κάποιου, μια εύνοια της τύχης ή οποιαδήποτε άλλη συνήθης δικαιολογία για να μην ξεκινήσετε την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου