Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Αφιερωμένο στο νέο επιχειρηματία

Το παρακάτω άρθρο είναι αναδημοσίευση από το ιστολόγιο LiberalsCafe.gr και το έχει γράψει ο Αλέξανδρος Ηλιόπουλος, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ! Νιώθουμε ότι το άρθρο του μας εκφράζει στα περισσότερα απ'τα γραφόμενά του.

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στo Μουσείο Μπενάκη για την παρουσίαση του προγράμματος “Rising Stars” απο το TEDx Academy. To πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία απο εκείνες που πραγματικά χρειάζεται η χώρα μας για να βγεί απο την οικονομική κρίση και να ακολουθήσει μια αντίστροφη πορεία απο την τωρινή που μας σπρώχνει ολοένα και περισσότερο προς το «γκρεμό». Πρόκειται για μια ομάδα επαγγελματιών οι οποίοι, αφιλοκερδώς, υποστηρίζουν νέους επιχειρηματίες στα πρώτα δύσκολα στάδια υλοποίησης της επιχειρηματικής τους ιδέας.Δυστυχώς την εκδήλωση δεν την παρακολούθησαν όλοι όσοι ήρθαν να την παρακολουθήσουν καθώς απο ότι έμαθα όταν ρώτησα, ήρθαν αρκετοί «άσχετοι» με το αντικείμενο και οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κάνουν ένα «φιλτράρισμα» λέγοντας σε πολλούς πως η εκδήλωση είναι μόνο για δημοσιογράφους. Καλή πρόθεση μεν, κακή ιδέα δε καθώς πολλά νέα παιδιά, για τα οποία έγινε αυτή η εκδήλωση, έχασαν το χρόνο τους να έρθουν στο Μπενάκη και να ξαναφύγουν αρκετά εκνευρισμένοι. Την επόμενη φορά πιο οργανωμένοι παιδιά, με RSVP φόρμα για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Ας περάσουμε όμως στο ψητό. Επειδή θεωρώ πολύ σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες, γράφω αυτό το άρθρο για τον κάθε νέο σε αυτή τη χώρα που έχει μια καλή ιδέα, θέλει να γίνει επιχειρηματίας και να την δει να υλοποιείται και δε ξέρει απο που να ξεκινήσει.

Καταρχήν φίλε μου, συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια και μόνο που έχεις την επιθυμία να γίνεις επιχειρηματίας σε μια χώρα που όχι μονο μαστίζεται απο την οικονομική κρίση, αλλά έχει αναπτύξει τα τελευταία 30 χρόνια ένα εχθρικότατο κλίμα προς την επιχειρηματικότητα. Τα εμπόδια που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι ατελείωτα. Απο την εξουθενωτική γραφειοκρατεία, τις στρεβλώσεις της αγοράς, μέχρι τις απεργίες του κάθε παραπονεμένου και την υψηλή φορολογία, όλα είναι εναντίον σου. Βλέπεις τον εαυτό σου στη παρακάτω εικόνα; Μπορείς να καταλάβεις τι σε περιμένει μόλις τολμήσεις να ανοίξεις επιχείρηση στο Ελληνικό Κράτος;Στην καλλιέργεια αυτής της εχθρικής νοοτροπίας έχει βάλει το χεράκι της και η απεχθέστατη κρατικοδίαιτη ιδιωτική επιχειρηματικότητα, η οποία δεν έχει και πολύ σχέση με αυτό που θες να κάνεις εσύ, το οποίο είναι μια αυθεντική ιδιωτική επιχείρηση που λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και οχι με κρατικές επιδοτήσεις και πολιτικές διασυνδέσεις. Αλλά όπως και να χει, συγχαρητήρια που σκέφτεσαι να πας κόντρα στο ρεύμα και τις νοοτροπίες της εποχής.

Θέλω να σου πω πως ο δρόμος που επέλεξες είναι δύσκολος. Είναι δύσκολος διότι η κάθε επιχειρηματική ιδέα έχει το δικό της μονοπάτι το οποίο θα το διαβείς μόνο εσύ για πρώτη και τελευταία φορά. Δεν υπάρχει κάτι να αντιγράψεις και δε θα μπορείς να αντιγράψεις μια ιδέα  ακόμη και αν αυτή υπάρχει ήδη στο εξωτερικό, καθώς η υλοποίηση της ιδέας αυτής είναι ένα κομμάτι που δεν αντιγράφεται εύκολα. Αλλά ακόμη και αν αντιγράψεις μια ιδέα, η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις θα είναι πολύ διαφορετική απο εκείνη που ακολούθησε αυτός  που τη πρωτοξεκίνησε. Και αυτό κατα τη γνώμη μου είναι υγιές διότι η χαρά της δημιουργίας σου προσδίδει μια ιδιαίτερη υπερηφάνεια και σε γεμίζει με μια αυθεντική αυτοπεποίθηση η οποία θα σε συνοδεύει σε όλη σου τη ζωή.

Σε αυτή τη προσπάθεια είναι επίσης δύσκολο να βρεις κατανόηση απο τους γύρω σου διότι δεν είσαι ένα άτομο σαν και αυτούς. Εύκολα και πρόθυμα υποτάσσεται και ακολουθεί κάποιος τις νοοτροπίες και τα στερεότυπα μιας κλειστής κοινωνίας όπως η δική μας. Δύσκολα κάποιος τολμά να δοκιμάσει κάτι το καινούργιο, να  ανέχεται να θεωρείται ο «τρελός του χωριού» επειδή ακολουθεί το ένστικτό του και εμπιστεύεται τον εαυτό του. Εύκολα και πρόθυμα μιμείται κάποιος τον διπλανό του και τον αντιγράφει, όταν εκείνος τολμά να δοκιμάσει κάτι το καινούργιο με επιτυχία. Δύσκολα τολμά κάποιος να είναι ο ίδιος πρωτοπόρος για να τον αντιγράψουν αργότερα οι άλλοι. Εύκολα και πρόθυμα γίνεται κάποιος υπάλληλος και εκτελεί εντολές χωρίς να συμμετέχει σε διοικητικές αποφάσεις. Δύσκολα όμως γίνεται κάποιος επιχειρηματίας για να αναλάβει πρόθυμα να παίρνει αυτός τις αποφάσεις για τη πορεία της εταιρίας και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες των αποφάσεων αυτών.

Είναι εύκολο να κάνει κάποιος αίτηση για μια αγγελία εργασίας. Είναι δύσκολο όμως κάποιος να είναι σε θέση να δημιουργήσει αυτή την αγγελία. Είναι εύκολο να απαιτήσει κάποιος να δουλεύει 8ωρο και μόνο τις καθημερινές. Είναι δύσκολο να θελήσει κάποιος να δουλέψει όσο χρειαστεί και όποτε χρειαστεί.

Για να γίνεις  επιχειρηματίας πρέπει να μπορείς να αντέχεις διαδικασίες οι οποίες σε δοκιμάζουν ψυχικά και πνευματικά. Πρέπει να μην απογοητεύεσαι εύκολα, να μη τα παρατάς, να μη συμβιβάζεσαι, να κρατάς ισορροπίες, να διαχειρίζεσαι ανθρώπους, να ελίσσεσαι, να ανακαλύπτεις, να προνοείς, να προβλέπεις, να διορθώνεις, να προσαρμόζεσαι, να κοιτάζεις μακριά, να παραδέχεσαι τα λάθη σου, να ακούς τις συμβουλές των άλλων, να ρισκάρεις, να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, να ξεπερνάς εμπόδια, να αποφασίζεις, να δημιουργείς, να έχεις όραμα.

Θέλω να σου πω πως είσαι η μόνη ελπίδα  για να βγει η χώρα μας  απο την κρίση. Αν η ιδέα σου γίνει πράξη και υπάρξουν πολλοί σαν εσένα που πετύχουν, τότε και μόνο τότε θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.  Διότι σε αντίθεση με τους Πολιτικούς μας οι οποίοι τόσα χρόνια δημιουργούν στο Δημόσιο ψεύτικες δουλειές με τα λεφτά των άλλων, εσύ θα δημιουργήσεις αληθινές δουλειές με τα λεφτά τα δικά σου. Διότι σε αντίθεση με  τους υπαλλήλους που δουλεύουν σε αυτές τις ψεύτικες δουλειές και απλά καταναλώνουν, εσύ με τη βοήθεια των δικών σου υπαλλήλων θα παράγεις. Διότι σε αντίθεση με το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο δημιουργεί στους ξένους επενδυτές κακή εντύπωση για τη χώρα μας, εσύ αν πας καλά θα δημιουργήσεις καλό όνομα για αυτή.

Θέλω να καταλάβεις πως σε αυτή τη προσπάθεια θα είσαι μάλλον μόνος σου (οχι ακριβώς, εξηγώ παρακάτω). Μη περιμένεις να βρεις υποστήριξη και κατανόηση απο την οικογένειά σου και τους φίλους σου, κυρίως στα πρώτα σου βήματα, όταν δε θα έχεις τίποτα στα χέρια σου παρα μόνο την ατέλειωτη πίστη σου στο όνειρό σου. Θα αντιμετωπίσεις την αμφισβήτηση απο όλους. Και αυτό γιατί είναι τέτοια η κοινωνία μας ακόμη και σήμερα η οποία απονθαρρύνει τη πρωτοτυπία και φοβάται οτιδήποτε το ξένο και καινούργιο. Είναι πολύ εύκολο να σου δώσει κάποιος συγχαρητήρια επειδή βρήκες μια καλή δουλειά π.χ σε μια τράπεζα, διότι είναι ένας τομέας γνωστός. Αλλά είναι πολύ δύσκολο ο ίδιος να σου δώσει συγχαρητήρια επειδή εσύ τολμάς να κυνηγήσεις το άγνωστο, αυτό που δεν έχει δημιουργηθεί και υπάρχει μόνο στο μυαλό σου. Είναι πολύ εύκολο να σου δώσει κάποιος συγχαρητήρια επειδή βρήκες μόνιμη δουλειά στο Δημόσιο και εξασφαλίζεσαι για μια ζωή. Είναι πολύ δύσκολο ο ίδιος να σε επικροτήσει επειδή έχεις τη διάθεση να ρισκάρεις, να κάνεις το κάτι παραπάνω και να εργαστείς πρόθυμα με όλες σου τις δυνάμεις σε ένα ασταθές και ανασφαλές περιβάλλον, στο οποίο η μόνη μονιμότητα είναι η  αλλαγή και η εγγύηση και η ασφάλεια είναι δυο λέξεις που θα ξεχάσεις πολύ γρήγορα.

Η προσπάθειά σου αν ευοδώσει, θα δημιουργήσει δουλειές και θα αλλάξει μαζί με τη δική σου και τις ζωές άλλων ανθρώπων που θα εργαστούν η θα συνεργαστούν μαζί σου ενώ επίσης θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Και όμως είναι πολύ πιθανόν αφού τα  έχεις πετύχει όλα αυτά και αφού έχεις προκόψει, να σε βρίσουν, να σε λοιδωρήσουν, να σε μειώσουν, να στραφούν εναντίον σου. Αν πετύχεις λίγο θα είσαι καλός και συμπαθής, αν πετύχεις πολύ και επεκταθείς στο εξωτερικό θα μπεις στη συνείδηση του μέσου Έλληνα στο κλαμπ των Πολυεθνικών που θέλουν να κατασπαράξουν τον πλανήτη. Και όλα αυτά γιατί; Επειδή τόλμησες και μπόρεσες να πετύχεις πολλά παραπάνω απο τους άλλους, τους μέτριους, τους αχάριστους, εκείνους που δεν έχουν μάθει να εκτιμούν προσπάθειες σαν τη δική σου.

Σε αυτό το υπέροχο, δύσκολο, μοναχικό και γεμάτο εχθρικά εμπόδια, ταξίδι που ετοιμάζεσαι η σκέφτεσαι να κάνεις, δεν είσαι πλέον μόνος. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οργανώνονται πολλά σχήματα με στόχο την υποστήριξή σου σε αυτά τα πρώτα σου βήματα.  Το Open Coffee, το Colab  και τώρα το Rising Stars, είναι πρωτοβουλίες οι οποίες σε φέρνουν σε επαφή με άτομα που σκέφτονται σαν εσένα. Συμμετέχοντας σε τέτοιες εκδηλώσεις αισθάνεσαι οτι είσαι πραγματικά σε άλλο κόσμο απο αυτόν που γνώρισες καθώς μεγάλωνες και ταυτόχρονα αισθάνεσαι τόσο οικεία με τους γύρω σου. Και μόλις φεύγεις απο αυτές και συναντάς μπροστά σου το ΠΑΜΕ, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να διαδηλώνουν στους δρόμους και να κάνουν απεργίες καταλαβαίνεις πλέον πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεσαι τη ζωή απο τους άλλους, τους πολλούς.

Μη κάθεσαι λοιπόν με σταυρωμένα τα χέρια. Συνειδητοποίησε τη πραγματικότητα και ξεκίνα να συμμετέχεις σε τέτοιες πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό να αναπτύξουν  την νεανική επιχειρηματικότητα. Μίλα με κόσμο, μοιράσου την ιδέα σου και το όραμά σου, ανέπτυξε το δίκτυο των επαφών σου. Και πάνω απο όλα να θυμάσαι πως αυτό που ξεκινάς δεν είναι αγώνας 100 μέτρων αλλά μαραθώνιος. Αυτό το οποίο θα χτίσεις, θα το χτίσεις σιγά σιγά, μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Και θα αντιμετωπίσεις πολλά στραβά και ανάποδα. Για αυτό και πρέπει να είσαι δυνατός, ανθεκτικός και αισιόδοξος. Με μοναδικό όπλο τη πίστη σου σε αυτό που κάνεις. Διότι όταν πιστεύεις και μπορείς, είσαι σε θέση να το πραγματοποιήσεις.

Και εμείς οι λίγοι που σκεφτόμαστε σαν εσένα, θα είμαστε πάντα δίπλα σου όταν  η μάζα θα σε κράζει στις δύσκολες στιγμές. Διότι εσύ παλεύεις για την "άλλη Ελλάδα". Εκείνη την Ελλάδα που πολλοί θέλουν να δουν να γεννιέται , αλλά στη πράξη λίγοι είναι αυτοί που κάνουν κάτι για να τη δημιουργήσουν.  

(Για να καταλάβετε τι έχουν στο μυαλό τους ορισμένοι Πολιτικοί ,σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την Οικονομία γενικότερα,  διαβάστε το παρακάτω άρθρο: "O Καστανίδης που ονειρεύεται την Ελλάδα του 1990")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου